Днес е успение Богородично – голям християнски празник

0
36

Днес е успение Богородично – голям християнски празник

Успение Богородично е най  – големият от посветените на Богородица празници. На него църквата си припомня всички важни моменти от живота на светицата, но преди всичко годините след смъртта и възкресението на Исус.

Иконописците изобразяват Успение Богородично по библейски сюжет. Богородица лежи полуизправена на високо ложе, покрито с пурпурна драперия. В средата зад ложето Христос държи повитата и като мумия душа. От двете страни стоят два ангела със запалени свещи в ръце. Апостолите от ляво начело с Петър, а отдясно с Павел.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Днес е празника на град Варна !

Народни вярвания и митология – Народът ни е съхранил за Богородица, майката на младият Бог, обич и респект, вяра в нейната непорочност, вълшебна сила и справедливост. Според народа ни Тя е хем девойката, заченала от елмазно камъче, или от китка босилек.

А после е щастливата майка, пред която цялата природа застива, за да премине с младенеца в ръце.  Благословията и е свързана с многолюдна челяд, според труд и берекет. Милостта си дава на сиромашки майки вдовици. Вярвали че „модата” в женските дрехи е създадена от Богородица.

Според стара приказка, като ходела от село в село все с различни костюми и жените почнали да си шият същите, като носиите с които я видели, и така сътворили цялото пищно разнообразие от форми и цветове. ( един мит за разнообразието на мотиви и цветове в българските носии)

Българите наричат празника Голяма Богородица или Голяма черква и съединяват с него древните си езически спомени за великата богиня, майка на земята, и Божията майка Богородица, носителка на божественото женско начало. Почита се като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище и покровителка на пчелите.

След завършването на Богородичните пости които са с продължителност 15 дни, на много места се празнува с общ събор. Прави се курбан от агне. Свещеник освещавал една торба със сол и от нея се соли агнето което ще се пече.

По пладне се ходи на църква, палят се свещи, прекадява се трапезата, на която трябва да има мед, разчупва се хлябът за здраве. Чак след като всичко това е сторено тогава хората сядат на трапезата.

Жените раздават Богородични пити за здраве, а също и предварително осветени в църквата плодове. Раздават се и обредни хлябове за „Бог да прости умрелите”. На някой места се правят и големи общоселски събори и големи манастирски събори. Жените носят все сладки неща – жито, грозде, мед.

В някои райони Голяма Богородица е денят на който се берат първите плодове от бостана или от лозето, освещават се в храма и след това се раздават – едва след това може да се ядат и от семейството, което ги отглежда.

В селищата, където на този ден за първи път от кошерите се вади от новият мед, както другаде това става на празника на св. Прокопий,  има обичай той да се дарява за нуждите на храма – вярва се, че който подари повече мед, пчелите му ще се роят повече и кошерите му ще бъдат повече пълни с мед.

В тези райони Пресвета Богородица се почита и като покровителка на пчеларите, защото  според народните предания също някога била пчеларка. В Странджанско е спазвана забрана жени в менструален цикъл или родилки до 40 ден да се черкуват на този празник и те не раздават „за здраве“.

В Североизточна България Богородица е почитана и като покровителка на домашния добитък. Затова на този ден се меси специален кравай, който напомня по форма и значение кравая на Власовден през месец февруари. Житната жертва (захранване на животните) се принася за здраве на воловете.

Днес е успение Богородично – голям християнски празник

Денят Успение Богородично се смята за изключително силен и се смята че на него се сбъдват всички желания отправени към Богородица. В нощта срещу празника много хора преспиват на свято място където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на Богородица то да се сбъдне.

На Голяма Богородица празнуват всички с името Мария. Бабите ни, носещи името на Божията майка, обикновено посрещали гостите си на обяд.

На трапезата слагали голяма купа, пълна с първите откъснати кочани царевица – варена или печена на жар. И ако се случело така, че бездетна жена първа почете именницата и първа хапне от царевицата, то било сигурен знак, че Богородица е чула молитвата й, и скоро ще я дари с чедо. много къщи, в които се спазват народните традиции, на този ден се събира цялата фамилия.

На семейната трапеза се оставя по един празен стол – за непредвиден гост, за духа на скъп покойник или за да напомня, че никой не е вечен на тази земя.

С името на Божията майка е свързан и един друг обичай, характерен за някои селища, където живеят българи, преселници от Мала Азия. По своята същност традицията е изпитание за праведност, но може да се осмисли и като гадание за живот и здраве.

Главна роля в обичая има иконата. Но не каква да е, а определена икона, чиято история често е свързвана с чудеса, със самото възникване на селището или на даден род. На нея често се приписва и особена здравоносна сила.

На Успение Богородично след църковната служба всеки взема чудотворната икона и сяда обърнат на изток. Целува я и поставя долната част върху пръстите на краката си, а горната – опира на челото.

Обредът е свързан с голямо психическо напрежение и се извършва при пълно мълчание от страна на присъстващите. Човекът леко придържа иконата отстрани, а иконата сама „заиграва“, като го удря по челото. Ако се случи така, това ще е знак за праведност, тълкуван и като още за здраве и живот.

Днес е успение Богородично – голям християнски празник

“…. Разпределили си с жребий посоките на света и всеки от учениците на Христос и майка му, тръгнал по своя път да проповядва и да носи Божието слово, да събира хората да ги дарява с вяра и морал. Свети Йоан и Богородица отишли в Ефес.

В Антиохиа се видели със св. Игнатий Богоносец, в Кипър и Света гора – с възкръсналия Лазар. Минали години. Когато станало възможно, върнали се в Йерусалим и майката обиколила отново с плач и горест стъпките и страшни места: Голгота, Витлеем, Гетсимания, Елеонската гора. Всеки ден ходела на гроба на своя син и се молела да слезе и да я вземе при себе си.

И един ден Исус и пратил вест. Донесъл я пак Архангел Гавраил – палмова клонка и обещание че след 3 дни духът и ще се пресели в царството небесно. Тя се зарадвала и се застягала да поеме към него. Прибрала се и дала на св. Йоан палмовата клонка с която трябвало да извърви пътя към другия свят.

Извикала всички апостоли разпилени по света. Като по чудо всички пристигнали бързо, само Тома не успял да дойде. На петнадесетият ден от месец Август в третия час, Богородица лежала в саркофаг насред стаята , около нея били апостолите, светлината от запалените свещи светела като сияние.

Очаквала своя син да дойде и да я поведе към небето. И той наистина слязъл със свита от светци и ангели и поел без болка в ръцете си душата на майката.

„Ангелът влезе при нея и рече : Радвай се благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените” (Евангелие от Лука). Разнесла се приятна миризма, всеки, който бил наблизо, оздравял, дори тежко болните.”

Използвана литература:

Статията подготви за вас Марина Стоянова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here