Честит 6 – ти септември Българи ! Честит празник България !

0
31

Честит 6 – ти септември Българи ! Честит празник България!

На 6 септември празнуваме 130 години от Съединението на България!

Честит празник и на град Пловдив, който празнува двойно – тук бе обявено Съединението на 6 септември 1885г. и днес е официален празник на града!

Празник на градовете Чирпан, Чипровци и Камено.

Днешния ден е празник, с който се гордеем, защото на 6-ти септември 1885г се завърши едно национално обединение между Княжество България и Източна Румелия.

Как се случва това накратко?
От началото на 1885г се организира Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), който има роля на координатор в събитието. Преди да бъде решено кога да се извърши обединението се правят дипломатически сондажи в Европа и Русия и да се провери дали ще има подкрепа за него. Великите сили, и в частност Великобритания и Русия имат негативно отношение към едно национално обединение, което е против статуквото на омразния за българите Берлинския договор от 1878г, който разделя и разпокъсва България.

През нощта на 5-ти срещу 6-ти септември 1885 г. е вдигнато въстание в Пазарджик, присъединяват се и хора от село Голямо Конаре – днешният град Съединение и се отправят към Пловдив. През нощта срещу 6 септември те заедно с милицията и Данаил Николаев, установяват контрол над града и свалят правителството на генерал-губернатора Г. Кръстевич. Назначено е временно правителство начело с Г.Странски и се обявава обща мобилизация, с която да се противопоставят на очакваното турско нападение.

В Княжество България това предизвиква масови народни демонстрации и правителството на Петко Каравелов подкрепя акта на Обединение. Княз Александър Батенберг също застава зад акта като се обявява за „княз на Северна и Южна България”и е назначено временно правителство. Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание.

Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия.

Идеята за Съединението на България, която е дадена от политиците, е прегърната и завършена от народа, става водеща и определя съдбата на родината ни за години напред. Съединението е началото на други последвали исторически събития, в които страната ни се включва като големите военни конфликти Сръбско-българската война, въстанията в Македония и Одринска Тракия, Първата световна война с едничката цел да събере разпокъсания си в следствие на жестокия Берлински договор, народ с хилядолетна история и култура.

Едно от постиженията на Съединението е, че България стана по-силна и здрава политически, икономически и духовно. Гласът на България извика мощно и разтърси старата госпожа Европа тя разбра, че една малка страна може да реши сама съдбата си когато има историческо право за своята свобода, независимост и обединение. Темата за привличането на нашите сънародници, останали под чуждо робство, имаше възможност да се реализира за тяхното освобождение.

Народния пулс, чувстван най-точно от големия патриарх на българския език Иван Вазов туптеше в една от най-лесните революции – Съединението. Народът като великан се изправи , започна да се движи и събуди задрямалите високи върхове, изригна като вулкан мощната му жизненост и после се разля като млада,стръмна и буйна река, която можеше да премине през всякакви изпитания и лутания за да проправи своя нов път.

Един от големите уроци на Съединението е, че политиците и държавниците по онова време бяха на висотата на своя народ, въпреки че някои от тях имаха несходни убеждения.

Нека си спомним днес за деня, в който гласът, мисълта, духа и живота на всички българи туптяха заедно и се изляха в животворящия огън на Съединението!

Нека светлия факел на общата народна идея за свобода пренесе силата си от миналото в днешния ден и всички българи по дух, а не по етническа принадлежност, бъдем единни, цялостни и обединени за родната ни България!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here