Честит ден на независимостта на България

0
436

Честит ден на Независимостта на България! Датата е 22 септември 1908г., а събитието – България е обявена за независима!

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява това значимо събитие в историята на България.

С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

И Княжество България, до този момент зависима от все още от Турция, става независима държава начело с цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили нямат какво друго да направят освен да признават официално българската независимост. Денят се празнува катоза официален празник за страната от 1998 г.

Днес имен ден празнуват и Гълъбин, Гълъбина, Гълъб, Гълъбка. Името Гълъбин означава да е мил като гълъб. Знае се, че гълъба като птица е символ на мира, чистотата и независимостта. Все още си спомняме световно известната детска асамблея Знаме на Мира, чиито символ бяха две гълъбчета, събрани в гнездо. Спокойно можем да кажем, че името Гълъб е още символ и на духовна чистота, към която в епохата на Водолея ние все повече вървим.

Днес се чества и православния празник Свети свещеномъченик Фока, епископ Синопски, Св. пророк Йона, Св. преподобни Козма Зографски. Св.Фока живял по време на царуването на Траян в град Синоп, по южното крайбрежие на Черно море и бил известен с това, че изгонвал бесове от хората и изцелявал недъзи, пазейки ревностно своята свята християнска вяра. Един ден имал видение – от висините прилетял гълъб, който държал в клюна си венец от цветя. От това видение той разбрал, че му престои мъченическа смърт, за да се венчае в небесен брак с Бога. Фока не искал да прави езически жертовоприношения, затова император Траян заповядал да го измъчват. Така Фока мъченически приключил земния си живот. Св.Фока е един от покровителите на моряците и рибарите, заедно със св. Никола. Св. пророк Йона живял около 800 години преди Рождество Христово живял сред израилтянския народ. Преданието говори, че той бил син на вдовица и живял по време на голям глад. Той получил от Бога дара на пророчеството.Той се качил на кораб и по време на това пътуване се разразила буря в морето. Всички на кораба решили, че Господ изпраща бурята, за да накаже някой от тях, теглили жребий за жертва на Бога. Жребия се паднал на Йона и той приел това спокойно и мъдро. Така бил хвърлен в морето и бурята стихнала.

Св. преподобни Козма Зографски – Козма се родил във втората половина на XII век. По народност бил българин от търновско болярско семейство. Получил солидно образование, знаел отлично и гръцки език. Въпреки желанието на родителите си да го оженят,той станал монах в Зографски манастир „Св. Георги Победоносец“, в Света Гора Атонска. Въпреки, че получил там църковна служба, Козма си изсякъл пещера в околностите на манастира и се преселил в нея, така бил по-близо до Бога.

Честито на имениците с пожелание за здраве, мир и любов!

Статията е подготвена за вас от Дарина Тодорова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here