Днес празнуваме св. Евстатий Плакида и семейството му

0
18

Днес празнуваме св. Евстатий Плакида и семейството му.

Имен ден имат Евстати, Евстатия. 

Името Евстати има гръцки произход и означава издръжлив, строен. 

Днес е празник и на село Карлиево, община Пирдоп.

Евстатий Плакида е римски военачалник, живял през втората половина на първия и първите десетилетия на втория век. Покровител е на ловците.

Според преданията, Евстатий приема християнската вяра, след една случка. По време на лов, между рогата на преследвания от него елен, се появява образа на разпънатия Христос, който му казал: „Плакида, защо преследваш Мен, който искам твоето спасение?“.

Тогава върнал у дома, Евстатий приел християнството заедно със жена си Теопистия и синовете си Агапий и Теопист. Живота на Евстатий бил добър и спокоен, но скоро започнали изпитанията му.

Загубил богатството си, приятелите също го изоставили и той заминал за Египет със семейството си, за да стане обикновен работник. Там обаче го очакват нови несгоди, разбойник отвлича жена му, а синовете му се изгубват в пустинята. След дълги години на труд и бедност, съдбата или Бог отново го награждават.

Повикан е отново в римската армия като военачалник, за да воюва успешно в битки по време на император Траян като главнокомандващ. По това време намира и семейството си, което е успяло да се измъкне от похитителите си при щастливи обстоятелства, вероятно пазени от звездите.

По време на празниците в чест на победата, новият император Адриан, наследник на Римската империя след Траян, решава да извърши тържествено жертвоприношение. Поканеният Евстатий, отказва да принесе жертва на езическите богове и обявява, че е християнин. Императорът отнема от Евстатий военния му сан и осъжда него и семейството му да бъдат хвърлени на арената на Колизеума, за да станат храна за лъвовете.

За изненада на всички Евстатий, жена му и синовете му остават недокоснати от зверовете. Тогава Адриан заповядал те да бъдат изгорени живи в нагорещена пещ, в която те приемат мъченическата си смърт. Телата им останали невредими в огъня. След това били погребани с почести през 126 година.

Светите мощи на великомъченици – Евстатий, и семейството му , се намират в Рим, в църквата „Св. Евстатий“.

Честит празник на всички с имена Евстати, Евстатия!

Статията е подготвена за вас от Дарина Тодорова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here