Днес е Преображение Господне ден за равносметка и нови начало

0

preobrazhenieДнес е Преображение Господне

Иконописците представят Преображение, като изобразяват Исус на върха на планина, от дясната му страна е пророкът Мойсей, от лявата му Илия. От долу са апостолите, паднали на земята, затворили очите си от силната светлина.

Историята за Преображение Господне 
Извикал Исус при себе си тримата си ученици- Петър, Яков, и Йоан и се качил с тях на планината Тавор.

Апостолите заспали уморени от пътя, а Исус започнал да се моли.

Изведнъж лицето му засияло като слънце, дрехите му светнали по – бели от сняг. Явили се при него и старозаветните пророци Мойсей и Илия – започнали да си говорят тримата за предателство, за мъчения на кръста, за Възкресението, за всичко което предстои съвсем скоро на Спасителя. Пробудили се апостолите и онемели от почуда.

Петър викнал възхитен на горе: „Тогава Петър отговори Исусу и рече: Господи добре е да бъдем тука; ако искаш да направим тук три скинии ( шатри): За Тебе един, за Мойсея един и един за Илия (Евангeлие от Матея)

„Докле още той говореше, ето светъл облак ги засене; и чу се из облака глас който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.“ (Евангeлие от Матея)

Тримата апостоли паднали по очи на земята, а Исус ги докоснал и рекъл: „ И когато слизаха от планината, Иисус им заповяда и каза: Никому не обаждайте за това видение, докле Син човеческий не възкръсне от мъртвите.“ (Евангeлие от Матей)

Днес е Преображение Господне

Народни вярвания и обичаи за Преображение Господне 
Народът е превърнал празника в притча за доброто и злото, за позволеното и непозволеното, обикновения делничен живот, пълен с езически суеверия и религиозен респект.

На празника Преображение Господне, рано сутринта, хората носили в църквата грозде за освещаване, след което се смята, че то вече може да се яде, на други места в страната където няма грозде освещавали плодове като , ябълки и сливи.

„Стопаните носят първото узряло грозде в църквата, а свещениците пеят специално молитвено песнопение. След това жените раздават от осветения плод на всички в семейството, на близки и роднини. На някои места излизат на пътя, по който минават селските пастири.

Освещаването на гроздето е ключов момент – от него се прави виното, символичният образ на Христовата кръв. В българската традиция е забранено да се яде грозде преди Преображенската служба.

Разрешава се едва след изпълняването на обичая. В кàпанската общност (етнографска група българи, живеещи в Североизточна България) съществува локално вярване, което забранява да се яде червено грозде и червена диня. Казват, че това води до неприятни следи по лицето. Наред с гроздето, в някои райони носят в църквата къпини и извършват същия ритуал.

Според поверието Господ създал лозата и нейните плодове, давайки частица от своята благословия чрез тях. За да подмами човеците да ядат от неговите плодове, Дяволът направил къпината, която зрее по-рано от гроздето. Ето защо народната традиция забранява да се ядат къпини преди да е узряло гроздето – т.е. преди Преображение. А на празника задължително трябва да се опита първо от плода на Бога.“

На места се вярва, че нощта преди Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и Сам Господ се показва на нея.

Днес е Преображение Господне

В Северна България по аналог на Христовото Преображение смятат, че на Преображение времето започва да се преобразява, водите в изворите и реките изстиват и вече не стават за къпане. Застудяват дните и нощите.
Денят се „преобръща“ и слънцето зaпочва да гледа към зимата и денят да намалява. На този ден са се извършвали и много лечебни обреди използвайки слънчогледова пита и вода. (Хлябът е свещен на едно с огънят и водата) А в някой краища още са запазени обичаите да се правят панаири, на които момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

Преображение ден на равносметка и нови начала и надежди, ден на вътрешно преобразяване – преди да се смени сезонът и природата да поеме към зимното затишие.

Молитва за Преображение Господне : Преобрази се на планина, Христе Боже, като показа на Твоите ученици славата Си, доколкото можаха (да я видят), та по молитвите на Богородица да осияе и нас Твоята вечна светлина, Подателю на светлина Слава тебе.

Използвана литература:
Лилия Старева – Български светци и празници.
Цитати от фолклор раздел – Албена Безовска
Цитати – Библия – Евангелие от Матей

Материала подготви за вас Марина Стоянова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук
Captcha verification failed!
Captcha потребителският резултат не бе успешен. Моля, свържете се с нас!