На 03 септември отбелязваме Антимовден

0

На 03 септември отбелязваме Антимовден.  Официалния празник на град Драгоман.

Името Антим има гръцки произход и означава „който цъфти“, а също и борец. Хората, носещи име Антим празнуват своя имен ден на 3 септември. Съчетанието на буквите в името Антим означава, че човека ще има сила за започване на начинания, желание за духовен и физически комфорт, ще бъде умен, здрав, трудолюбив, упорит, а също така творчески, интуитивен, чувствителен, грижовен и романтичен.

На 3 септември православната църква чества св. Антим.

Той живял през третия и началото на четвъртия век в град Никомидия, Мала Азия . Бил добър християнин със силен дух, смирен, изпълнен с любов и мир във всичко, особено привързан към Бога. Назначен бил като свещеник, а по-късно и за епископ на Никомидийската епархия.

В Никомидия по това време живели императорите Диоклециан и Максимиан. Дворецът в Никомидия е бил подпален от техните врагове.  Голяма част от него била унищожена и за това обвинили християните.

Християните били залавяни и избивани безпощадно като опасни врагове на държавата., хвърляни в затворите, за да бъдат след това още измъчвани и убивани.

Антим се оттеглил едно село Семана, откъдето управлявал епархията си. Изпращал писма до християните в паството си за да им вдъхне вяра и смелост.

Като разбрал за това император Максимиан се разгневил и изпратил 20 конници да намерят и доведат Антим. Когато войниците дошли в селцето го заловили, и го принудили да тръгне с тях.

По пътя разговарял с тях и ги убедил веднага да приемат свето Кръщение и при една река, светителят ги кръстил. Антим смело изповядал вярата си и понесъл с всички мъчения, накрая бил посечен с меч.

Антим починал през 303 година.

На днешния ден се почита и Св. цар Тервел ( Тривелий Теоктист ) . Свети Тривелий Теоктист е българският владетел Тервел от рода Дуло, син на хан Аспарух и внук на хан Кубрат. Живял е между 675 и 721 година. Името му се свързва с велик подвиг – той спира арабската инвазия на Стария континент и спасява Източната Римска империя от ислямизация.

По това време не е минал век, откак е започнал да се проповядва ислямът и арабите – мюсюлмани превземат цяла Мала Азия, нахлуват в Персия и Армения, превземат и Северна Африка. През 711 година се прехвърлят на европейския континент – маврите превземат Испания, през 716 година превземат Лисабон и се отправят на изток към Франция.

По същото време арабите нахлуват в Тракия със силна войска и опустошават напълно цялата провинция. След това се насочват към Константинопол и като се укрепяват близо до градските стени, започват пълна обсада на града откъм сушата

В ранната утрин на 15 август 718 г. арабските войски са атакувани със стрели, а след това върху тях връхлита българската конница. Тервел напада арабите изневиделица в гръб при първи зори избива 22 хиляди араби.

Арабите побягват в паника, някои се хвърлят от отчаяние в Босфора, а корабите им вдигат платна и отплават. По-късно Тервел отива в манастир и приема името Теоктист.

Християнският свят с почита святото дело на българския цар, а църквата го канонизира за светец.

Честито на именниците, нека да са здрави и силни!

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here